SON SAYI
|
HAKKIMIZDA
|
VİDEO
|
ABONELİK
|
ARŞİV
|
REKLAM
|
İLETİŞİM
SAYI:
2 / 2009
Editör
Yazı Masası'ndan
Rumeli'yi farklı Yöneleriyle Anadolu'ya,Anadolu'nun renklerini Rumeli'ye taşıyan Tuna Boyları dergisinin ikinci sayısı ile karşınızdayız.Ekonomik krizin Tempo ve Aktüel gibi on yıllardır yayın yapan dergileri basın dünyasından saf dışı bıraktığı,reyting sıralamasında başa güreşen dizilerin bile yayından kaldırıldığı bir ortamda,Tuna Boyları dergisini kalitesi ve içeriğinden taviz vermeden bir kez daha siz saygıdeğer okurlarımızın beğenisine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Gezi Rehberi
Balkanları Gezelim Görelim
Tarihine duyarlı her Türk evladının gönlünde Osmanlı Devletinin büyük bölümünde yaklaşık 550 sene at koşturduğu, adeta 72 milleti huzur ve barış içinde yaşattığı Balkan coğrafyasını gezip görmek yatmaktadır. Doğu Blokunun darmadağın olduğu 1989 öncesinde böyle bir düşünceyi hayata geçirmek neredeyse imkansızdı. Günümüzde ise bütün kapılar ardına kadar açık. İşte sizlere kısa bir Balkan gezi rehberi.
Gezi Rehberi
Fatih'ten Miras Kalan Şehir:Prizren
Prizren şehrinin üç tarafı dağlarla çevrilidir. Şehir, Şar dağlarının eteklerine kuruludur. Şehre girdiğinizde öncelikle 590 metre yükseklğindeki tepenin üzerinde bulunan bir kale dikkati çeker.
Röportaj
Sadittin Tanseli Vakko Röportajı
Eyüp Orak: Bizlere biraz geçmişinizden söz eder misiniz? Nerede doğdunuz, babanız ve dedeniz ne zaman Türkiye’ye geldi? Sadettin Tanseli. Ben 1953 yılında İstanbul’un Fatih İlçesi’nde doğdum. Annem ile babam da İstanbul doğumlu. Fakat her ikisinin de kökeni Rumeli’dir.
Sohbet
Türk futbolunun çınarı: Saffet Sancaklı
Soyadını doğduğu Sancak’tan aldı. Türk futboluna oyuncu olarak tam 15 yıl hizmet verdi. Onlarca kez Milli Takımın formasını giydi. O zamanki adıyla 1. Lig, yeni adıyla Süper Lig’de Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın formalarını giyen ilk futbolcu oldu. O aynı zamanda Türk futbol tarihinin en çok atan futbolcularından biri. Futbolu bıraktıktan sonra, çeşitli kulüplerde yöneticilik yaptı. Şu anki işlerinden biri de futbolcu menajerliği. Tuna Boyları, milli futbolcu Saffet Sancaklı ile futbola ve hayata dair keyifli bir söyleşi yaptı.
İzlenim
Srebrenica’da İki Yılda Yaşanan Büyük Değişim
İki yıl önce yaralı bereli gördüğüm binaların yaraları sarılmış, çevresine yeni binalar yapılmış, sanırım seneye savaştan hiç bir iz kalmayacak. Ruhlarda yer alan savaş izlerini dünden silmeye razı Boşnaklar. Gaziler karşınıza çıkmadığı, bir de savaş yıllarını anlatan filmlere rastlamadığınız sürece savaşın izleri yok. Şimdilik Srebrenica da durum farklı. Toplu mezarlar açılıp, cenaze definleri bittiği zaman, Srebrenica da unutulacak.
Röportaj
Türk Peynirine Kimlik Kazandıran Usta
Tahsildaroğlu, Türkiye’de ‘ağız tadıyla, en küçük bir endişeye kapılmadan’ yenilecek peynirin adıdır kuşkusuz. Çanakkale Ezine diyarının en hijyenik ve kaliteli peynirlerini yılların birikimi ve tecrübesiyle üretiyor. Ağzının tadını bilenler için ‘peynir denince akla gelen ilk marka da o’. Ezine peynirini bir ‘dünya markası’ yapmak için kollarını sıvayan Tahsildaroğlu Süt Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selman Tahsildaroğlu, bir yandan Balkanlardan Türkiye’ye geliş serüvenini, bir yandan hayattan çıkardığı dersleri, öte yandan ise ‘hakiki peynir’deki nükteyi bizimle paylaştı.
Röportaj
Türkiye'nin sınırı Bosna'dır, İşkodra'dır, Üsküp'tür.
Rumeli Türkleri Vakfı Başkanı Melek Aras: Türkiye'nin sınırını Bosna'dan başlatmazsanız, sizi İstanbul’da oturtmazlar. Ben sınır Bosna'dan başlar derken "Bosna Türkiye sınırları içine alınmalı" demiyorum.
Röportaj
Balkanlarda Türklük Ruhunu Kazımaya Çalıştılar
Bosna Vakfı’nın kurucusu Refik Akova: “Bosna’da öldürülen insanlar Boşnak oldukları için değil, Türk oldukları için öldürüldü. ‘Sen Türksün, sen köstek takamazsın, sen güzel elbise giyemezsin, sen fesini takamazsın, sen rejimi provoke ediyorsun’ dediler. Ama en önemlisi kaldı, kafasındaki Türk ruhu kaldı. Kalbindeki Türk ruhu kaldı. Baktılar ki kıyafetle olmuyor, anlatımla olmuyor, oysa o içindeki ruhu öldürmek gerekiyordu ve o ruhu öldürmek için insanları katlettiler.”
Tarih
Balkanlarda Türk’ün Bitmeyen Kredisi
Bu kredi, Balkanlar olarak adlandırılan coğrafyada, Osmanlı Devleti’nden günümüze değin yaşayan tüm milletlerin şükran duygusunun bir ifadesidir. Bu kredinin meblağı o kadar büyüktür ki, bu coğrafyada Türk olduğunuzu ifade etmekten hiç ama hiç çekinmezsiniz. Çekinmek bir yana üstelik büyük bir itibar da görürsünüz. Bunun altında yatan temel faktör ecdadımız olan Osmanlı Devleti’nin kendi bayrağı altında yaşamış olan tüm halklara eşit davranmış olmasıdır.
Güncel
Balkan Kasabı Karadzic’in Lahey’de hesabı dürülecek mi?
(Kuran’ı kerimden ayet) Güneş karanlığa gömüldüğünde Yıldızlar döküldüğünde Dağlar kaybolup gittiğinde (Ve suçsuz yere) Diri diri toprağa gömülen kız, Hangi suçundan dolayı öldürüldüğünü sorduğunda.”
Güncel
Sırp Irkçısı Basketbolcu Galatasaray’da Oynuyor
Galatasaray Basketbol takımı, içinde bulunduğumuz sezon hayatı boyunca Müslüman - Türk düşmanlığı yapan Milan Gurovic‘i renklerine kattı. Bosna Hersek Dostları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Erdem, bu tercihin Türk milletine hakaret olduğunu vurguluyor
Sektör
Dekorasyonda Türkiye’nin yüz akı şirketi: Strokar
Alçıpan ve kartonpiyer üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlılığını sona erdiren Strokar, dış cephe yalıtımında geliştirdiği ürünler ve çözümlerle de dikkat çekiyor ve 3 kıtada 13 ülkeye ihracat gerçekleştirerek ülkemize döviz kazandırıyor. Bununla da yetinmeyen Strokar, Selçuklu ve Osmanlı motiflerini öne çıkartarak, dekorasyon dünyasında Batı kültürüne bağımlılığa da son veriyor. Strokar Yönetim Kurulu Başkanı, şirketin gelişimini ve gelecek planlarını Tuna Boyları’na anlattı.
Röportaj
30 Metrekarelik Atölyeyi Küresel Şirkete Dönüştüren Bilge. Ümmet Alaca
Ülkemizde kapı dünyasının önde gelen şirketi Tutkunlar Çelik Kapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ümmet Alaca, 1987 yılında 30 metrekarelik bir atölyede başladığı yolculuğunu Tuna Boyları’na anlattı. Bugün alanında öncü olan Tutkunlar Çelik Kapı, 25 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İş dünyasının içinde yoğrulan Ümmet Alaca, ülkemize gelerek konferans başına onbinlerce dolar alan ‘işletme ve pazarlama guruları’ndan daha çarpıcı fikirlere sahip.
Sohbet
Dış Türkler Bakanlığı Mutlaka Kurulmalı
“Mutlaka ve mutlaka Dış Türkler Bakanlığı kurulmalıdır. Bu işin yapanlar var ama yetersiz. Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bulunan Dış Türkler Müsteşarlığı’nın yetkileri ve imkanları kesinlikle artırılmalıdır. Çünkü dışarıdaki Türklerin yüzü bize bakıyor, bizden bir şeyler bekliyorlar.”
Sanat
Tiyatronun Yeni Mekanı Karavan
Ortadirek Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Osman Genç. Sanatın birçok alanıyla yakından ilgileniyor ama onun asıl uğraşı tiyatro. Osman Genç, geleneksel Türk temaşa ve modern tiyatrodan örnekleri karavanda halka ulaştırarak, bir ‘ilk’e imza attı.
Oto Portre
Azimle Gelen Başarı
17 yaşında Türkiye’ye geldi, üstelik sadece 3 -5 kelime Türkçe biliyordu. Gündüz çalıştı, gece okudu. Çalışkanlığı ile patronunun gözüne girdi ve Alman patronunun kendisine verdiği 1000 Mark ekstra ikramiye ile kendi işini kurdu. Gece-gündüz çalışarak, Türkiye’nin en büyük bisiklet ve motosiklet fabrikasını kurdu. Salcano’nun Yönetim Kurulu Başkanı Salih Akgül kendi hayat hikayesini Tuna Boyları için yazdı.
Gıda
Küresel İklim Değişimi Korkutuyor
Küresel ısınmadan dolayı doğal yaşam tehlikeye girebilir ve birçok canlı türü de etkilenebilir. Özellikle bu yıl kutup ayıları ve deniz kuşları küresel ısınmadan olumsuz yönde etkilendiler.
Oto Röportaj
Otogaz Sektörünün Alması Gereken Daha Çok Yol Var
Doğalgazın çevreci özelliği ve ucuz olması nedeniyle araçlarda yakıt olarak kullanılmaya başlanması, yeni bir sektörün doğmasını da beraberinde getirdi: otogaz dönüşüm sistemleri. Bu alanda öne çıkan firmalardan Çevre Otogaz’ın Yönetim Kururlu Başkanı Hüseyin Kahraman, sektörün ülkemizde oturmadığını dile getirerek, önlerinde kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu vurguluyor.
Ekonomi
Milli Ekonomi Modeli’nde Sağlık Reformu
Saraybosna Üniversitesi Öğreti Üyesi Prof. Dr. Sekib Sekoloviç, Bursa’da Prof. Dr. Haydar Baş’ın kaleme aldığı “Milli Devlet, Sosyal Devlet” adlı eseri kapsamında düzenlenen Kongre’de önemli bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Sekoloviç, yine Prof. Dr. Baş tarafından kaleme alınan “Milli Ekonomi Modeli”nin sağlık alanında da yani perspektifler getirdiğini vurguladı.
Rumeli Mutfağı
Büryan
Etli pilav olarak bilinen büryan eski Yugoslavya cumhuriyetlerinin milli yemeklerinden biridir. Yugoslavya coğrafyasında daha çok biryan diye okunur ve bu isimle bilinir. Osmanlı Devletinde IV. Murad döneminde ortaya çıktığı söylenegelir. Farsçada biryan, ‘ateşte kızartılmış et’ anlamına gelir. Hindistan’da da tüketilen biryan Türkiye’de daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde pişirilmektedir. Büryan en fazla yaz aylarında tüketilir. Yine de ismi aynı olsa da hepsinin yapılış tarzları birbirinden biraz farklıdır. Biryanın bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış olmasının sebebi lezzetinde saklı olsa gerek...
Rumeli Mutfağı
Tulumba Tatlısı
Hazırlanışı: Öncelikle su kaynatılır. Ardından un suya salınır. Topaklanma olmaması için güzelce karıştırılır. Çok soğumadan hazırlanan hamurun içine 3 yumurta kırılır. Yumurtaların hamura iyice yedirilmesi gerekiyor. Ardından hazırlanan hamur yaklaşık 5 – 10 dakika bekletilir. Hamurları beklettikten sonra elle şekil verilir. Pişirme işlemi ayçiçeği yağı ile yapılır. Tereyağı da kullanılabilir. Yağ kızgın olmayacak şekilde ısıtılır.
Oto
Otomotiv Dünyasından Kısa Kısa
Land Rover Özel Seri! Land Rover, 22 Temmuz 2008’de kapılarını açan British International Motor Show’da Range Rover modelinin sınırlı sayıda üretilecek olan Autobiography versiyonunu tanıttı.
Oto
Cazibeli Melez Güzel: BMW X6
İlk kez Alman otomotiv devi BMW’nin denediği 4X4 ile Coupe modelinin sentezi olan BMW X6, görkemli ve iri görünümü ile dikkat çekiyor