8.687 km2’lik bir alana yayılan Sancak son derece stratejik bir konuma sahip.
Sırbıstan ile Karadağ arasında üleştirilen Sancak, Sırbıstsn ve Karadağ ile Bosna-Hersek ile Kosova arasında kalan bölgesinde yer alıyor.Tuna Boyları RumeliSırbıstan ve Karadağ devletinin sınırları içinde kalan Sancak, tarihi önemi haiz olan bir Türk diyarı olarak yüzyıllardır dikkat çekmektedir. Sancak’ın altı belediyesi Sırbıstan’ın sınırları içinde (Yeni Pazar, Tutin, Seniçe-Syenica, Priyepole, Yeni Varoş ve Priboy), beşi ise Karadağ’ın sınırları içersinde (Akova-Biyelo Polye, Rojay,Plav, Taslice-Plevla ve Berane) yer almakta.
Bugünki Sancak bölgesi,Osmanlı Devleti içinde Bosna eyaletine bağlı olup, ikinci dereceden idari bölge statüsünü taşımıştır. Sancak bölgesi günümüzde jeopolitik,ekonomik,tarihi ve kültürel bir bütünlüğü teşkil etmekte. Yeni Pazar kenti, Sancak bölgesinin idari ve kültürel merkezidir. Kentin bu özelliğinden dolaylı, Osmanlı döneminde Sancak Bölgesi “Yeni Pazar Sancağı”olarak adlandırıldı.
Osmanlı’daki SerüvenOsmanlının Orta Avrupa’dan geri çekişinin başladığı 1699 yılındaki Karlovça Barış Antlaşması’ndan itibaren Bosna eyaletine bağlı bir bölge haline gelen Sancak bölgesi,1877’de Bosna eyaletinden alınarak, Kosova eyaletine bağlandı.1878’deki Berlin Kongresi’nin kararları ile Sancak Osmanlı sınırları içersinde kalmaya devam ederken, Bosna Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yönetimi altına girdi. Aynı kongrede Sırbıstan ve Karadağ’ın Sancak bölgesini içermeyen sınırlarla bağımsız birer devlet olarak tanınmış olması hususu, Sancak’ın bu ülkelerden farklı bir bölge olarak dolaylı bir yoldan tanındığı şeklinde yorumlanabilir. Eylül 1912’ye kadar Sancak, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içersinde kaldı. 1912 yılından sonra ise bölge Sırbıstan ve Karadağ ordusu tarafından işgal edildi.
Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 52. sayfasında...