Ortadirek Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Osman Genç. Sanatın birçok alanıyla yakından ilgileniyor ama onun asıl uğraşı tiyatro. Osman Genç, geleneksel Türk temaşa ve modern tiyatrodan örnekleri karavanda halka ulaştırarak, bir ‘ilk’e imza attı.Emekli Kurmay Albay Orhan SönmezSayın Osman Genç Akasya Dergisi okurlarına biraz kendinizi anlatır mısınız?Osman Genç: Öncelikle okurlara sevgi ve selamlarımı sunmak isterim. İnsanın kendisinden söz etmesi oldukça zordur. Ama Osman Genç sanatla özellikle tiyatroyla 35 yıldır ilgilenen bir isim. 35 yıla birçok sanat çalışmasını sığdırmaya çalıştım. Ortadirek Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmenliğini yapıyorum. Bunun yanında Güney Kültür Merkezi ve Tiyatro Veto’nun genel sanat yönetmenliğini, İstanbul Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun tiyatro yönetmenliğini üstlendim. Ayıp olacak ama titrimi sıralarken devlet okullarını da unutmamak gerekir. Bunun yanında hani trenlerde satıcılar bununla birlikte diye sözlerine devam eder, ben de sözlerime devam edecek olursam oyun yazarlığı ve şairlik tarafımı da aktarmam gerekir.
Sevgili hocam öyle diyelim izninizle Ortadirek Tiyatrosu ne kadar oldu kurulalı ve bu ismi nereden aldı? Ortadirek Tiyatrosu’nun isminin nereden geldiğini anlatmakla başlayalım sorularınızı cevaplamaya. Eskiden Direklerarası diye Beyazıt’ta bulunan bir meydan vardı. Sanatın bütün gösterileri ve tabi ki tiyatrolar gösterilerini direkler arasında gerçekleştirirlerdi. Benim çocukluğum buradaki gösterileri izlemekle geçti ve tabiî ki tiyatro sevdam burada filizlendi. Kendi tiyatromuzu 1990 yılında Gaziosmanpaşa’da altı arkadaşım ve benim çabalarımla kurduğumuzda ismini Direklerarası’ndan esinlenmek istedik. Direklerarası ve ortaoyuncular adını başka tiyatrolar kullanmıştı, bize de Anadolu’da bel vermesin diye yapılarda kullanılan Ortadirek kalmıştı. Yani Direklerarası’ndaki ‘direk’ ile ortaoyuncuların ‘orta’sını alarak ismimizi koyduk.
Ortadirek Tiyatrosu 1990 yılından bu yana birçok oyun ve proje ortaya koydu bunlardan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?Ortadirek Tiyatrosu büyük ve çocuk oyunlarını sahneye koymakla birlikte birçok etkinlik ve projelerde de yer aldı. Büyük oyunlarımızdan en önemlilerinden biri Avusturya Kültür Ofisinin desteğiyle sahnelenen Odeon Von Horvat’ın yazdığı Figaro Boşanıyor ve Yuro Soyfer’in yazdığı benim uyarladığım Soyfer adlı oyunlardı.
Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 76. sayfasında...