Kosova Dünyanın 195. Bağımsız Ülkesi
Devlet kurmak kadar önemli başka bir husus daha vardır. O da o devleti ayakta tutmak, yaşatmak, geliştirmek ve hür dünya arasında yerini alması için çaba göstermektir. Çünkü istiklali ilan etmek hiçbir zaman yeterli değildir. Müstakil devletleri her zaman uluslararası arenada düşmanları ve dostları bulunmaktadır ve bulunacaktır da. Bu durum tabii bir kuraldır. Kosova Devletinin istiklalini korumak ve onu güçlendirmek gerekir.
Prof. Dr. Cahit BabunaBalkanların en yeni ve en küçük müstakil idaresi, Kosova Devleti oldu. Eski Osmanlı eyaleti olan Kosova, askeri ve diplomatik sahalardaki uzun mücadelelerin ardından bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığını ilan edinceye kadar epey sancılar çekti, epey mücadele etti. Uzun zaman Sırplara karşı bir kurtuluş savaşı verildi. Sonunda gaye gerçek oldu. Şu anda Kosova halkı hürriyetin güzelliklerini yaşamaktadır.
Diğer taraftan Devlet olmak kolay değildir. Kuruluşunu ve İstiklalini kazanmak için kan dökmek gerekir. O savaşı kazananlar ancak kendi devletlerini kurabilirler. Kosovalılar bunu başarmış ve müstakil devletlerini uzun bir mücadeleden sonra kurmuşlardır. Kosova mücadelesine devam ederken, dünyanın en önemli ve büyük devletleri de, Kosovalıların bu çabasını görüp takdir etti. Sonra yardım etti, Kosovalılar da düşman güçlerini ezdi, bu süreci de bu yeni Devletin kurulmasını takip etti. Dünya da en sonunda Kosova’nın bağımsızlığını kutlayarak tanıdı. Böylece Kosova dünyadaki müstakil devletlerin 195incisi oldu.
Devlet kurmak önemli, onu yaşatmak daha önemli!Devlet kurmak kadar önemli başka bir husus daha vardır. O da o devleti ayakta tutmak, yaşatmak, geliştirmek ve hür dünya arasında yerini alması için çaba göstermektir. Çünkü istiklali ilan etmek hiçbir zaman yeterli değildir. Müstakil devletleri her zaman uluslararası arenada düşmanları ve dostları bulunmaktadır ve bulunacaktır da. Bu durum tabii bir kuraldır. Kosova Devletinin istiklalini korumak ve onu güçlendirmek gerekir. Devleti idare edenler bunu her zaman göz önünde tutmalıdır. Düşmanların yıkıcı faaliyetlerini önlemek ve onlara saldırı imkanı vermemek için daima uyanık olmak gerekir. En ufak bir dalgınlık veya gaflet sonunda, kanla kazanılmış haklar masa başında veya diğer ayak oyunlarıyla hatta tekrar bir haksız savaşla elden gidebilir. Onun için idarecilerin dost ve düşmanlarını iyi tanıması ve onlara karşı uyanık olması gerekir. Şimdi Kosova bu devreye girmiş bulunmaktadır. Kosova şimdi bu ikinci önemli savaşı verecektir. Öte yandan, her devletin bir kuruluş tarihi vardır. Kosova’nın da bağımsızlığını ilan etme tarihi 17 Şubat 2008 oldu.
Öte yandan, Kosova bağımsızlığını ilan eder etmez ABD ve Türkiye onu tanıdılar. Onların arkasından İngiltere, Fransa, Almanya, Avustralya ve diğer Batı ülkeleri de bu karara katıldılar. Kosova’nın bağımsız devlet olma kriterleri uluslararası standartlara uygun bulundu ve böylece Kosova yeni hayatına başlamış oldu. Bununla beraber bu bağımsızlık kararına karşı gelen ülkeler de oldu. Rusya, Çin ve bazı Slav ülkeleri, Kosova’nın Sırbistan’ın milli parçası olduğunu yaşanan acı, trajik ve kanlı olaylara rağmen savunmaya devam ederek, dünyanın bu en yeni ülkesinin bağımsızlığına karşı çıktılar.
Bu durum, Kosova hakkında yakın gelecekte birçok yeni gelişmelere şahit olabileceğimizi göstermektedir. Kosova’nın gelecekte atacağı adımlarla güdeceği amaç, büyük bir ihtimalle kendi varlığının tüm Birleşmiş Milletler üyeleri tarafından tanınması olacaktır. En azından uluslararası camiada bu durum böyle mütalaa edilmektedir. Ancak bu hususta Kosova yalnız değildir. Birleşmiş Milletlerin kurucusu konumundaki ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, görünürde Kosova ile birliktedir. Bunun da ötesinde Kosova’nın yanında Türkiye ve diğer İslam ülkeleri de yer almaktadır.
Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 12. sayfasında...